Avui és Tàpies és un cicle de converses intergeneracional i interdisciplinari conduït i moderat per la periodista cultural Rita Roig (Terrassa, 1997) i organitzat per la Fundació Antoni Tàpies en el marc de l’Any Tàpies. Té la voluntat d’interpretar els textos de l’artista com a punt de partida per parlar sobre problemàtiques actuals com ara l’ecologisme, l’autodeterminació dels pobles, la interculturalitat o el compromís polític de l’art.
El cicle convidarà a fer presents les paraules i el pensament de l’artista per mitjà de tretze trobades a la Fundació Antoni Tàpies en què participaran persones d’àmbits professionals diversos (cultura, educació, ciència, política, medi ambient, salut i ciències humanes) i de diferents generacions. El conjunt permetrà construir un relat polifònic que quedarà recollit en forma de pòdcast gràcies a la col·laboració de Catalunya Ràdio, amb l’objectiu de recuperar i viure el coneixement generat en un altre format i en un altre context.
Capítol 8. Militància des dels marges
Tàpies celebra el moment en què Europa, per fi, topa amb “altres cultures fins aleshores considerades salvatges que desplacen definitivament el centre de gravetat fins aleshores intocable de l’Humanisme d’Occident esmicolat”. L’artista tenia clar que mirar més enllà d’Europa no volia dir fugir i que en l’art d’algunes comunitats que es titllaven d’endarrerides hi havia sabers útils per a la modernitat. En aquesta conversa, Remei Sipi i Erick Beltrán parlaran sobre per què alguns valors occidentals ens segueixen semblant intocables i algunes expressions culturals són percebudes com a exòtiques, agafant com a guia reflexions d’Antoni Tàpies sobre el biaix eurocèntric del món de l’art i sobre l’herència colonial de la nostra cultura.