agenda

Avui és Tàpies: Jordi Colomer – Brigitte Vasallo

Avui és Tàpies és un cicle de converses intergeneracional i interdisciplinari conduït i moderat per la periodista cultural Rita Roig (Terrassa, 1997) i organitzat pel Museu Tàpies en el marc de l’Any Tàpies. Té la voluntat d’interpretar els textos de l’artista com a punt de partida per parlar sobre problemàtiques actuals com ara l’ecologisme, l’autodeterminació dels pobles, la interculturalitat o el compromís polític de l’art.

El cicle convidarà a fer presents les paraules i el pensament de l’artista per mitjà de tretze trobades al Museu Tàpies en què participaran persones d’àmbits professionals diversos (cultura, educació, ciència, política, medi ambient, salut i ciències humanes) i de diferents generacions. El conjunt permetrà construir un relat polifònic que quedarà recollit en forma de pòdcast, gràcies a la col·laboració de Catalunya Ràdio, per tal de recuperar i viure el coneixement generat en un altre format i en un altre context.

 

Capítol 13. Des del comú. El sistema com a mur

Tenim els artistes idealitzats com a genis incontestables i les seves obres tancades entre quatre parets. D’altra banda, internet i les noves tecnologies ens prometen un accés immediat a tot el que vulguem conèixer. Però qui té accés realment a l’art de debò? I quin és, ben bé, aquest art que considerem veritable? “Per a mi té molt més valor qualsevol gest vital, ni que sigui fer un gargot en una paret, quan aquest gest està justificat per un fet humà, que tota la pintura museística sense cap nexe amb les nostres vides”, va escriure Antoni Tàpies. La reflexió de l’artista ens porta a qüestionar-nos les institucions en el món contemporani en una conversa en què Jordi Colomer i Brigitte Vasallo es preguntaran si cal abolir-les de totes totes o si poden sobreviure encara que formin part d’un sistema que s’ha de contestar.

 

PARTICIPANTS

Jordi Colomer és un artista amb un clar sentit performatiu que posa a prova els usos habituals de l’arquitectura i de l’espai urbà per subvertir-los en un exercici que vol suscitar la reflexió entorn de la tradició cultural, l’estatut de l’art o el rol de l’habitant en la ciutat contemporània. Colomer treballa en el camp de l’escultura, les instal·lacions, la fotografia i el videoart i les seves creacions acaben indagant sobre temes com el nomadisme, la perifèria, l’imaginari popular, la comunitat o la utopia. Des de 2018 impulsa, juntament amb la productora Carolina Olivares, La Infinita, un laboratori de creació i espai de trobada entre arts visuals i arts en viu a l’Hospitalet de Llobregat.

 

Brigitte Vasallo és una escriptora i activista centrada en els processos d’alteritat, les polítiques afectives i el capitalisme cognitiu. Ha escrit la novel·la PornoBurka i l’assaig Pensamiento monógamo, terror poliamoroso (La Oveja Roja, 2018), una investigació sobre la centralitat de la monogàmia en les nostres construccions amoroses i sobre com s’ha imposat aquest sistema. És docent al Màster en Gènere i Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, del postgrau de Cultura de Pau de la mateixa universitat i del LAP d’Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma, i ha estat consultora internacional del projecte INTIMATE – Citizenship, Care and Choice: The Micropolitics of Intimacy in Southern Europe del Centro de Estudos Sociais (CES) de la Universitat de Coimbra.

Avui és Tàpies: Jordi Colomer – Brigitte Vasallo
Amb el suport de:
En col·laboració amb: