El cicle “Avui és Tàpies” és un programa de converses regular, programat amb motiu de l’Any Tàpies, que obre un diàleg viu i actual al voltant de qüestions que habiten en el llegat escrit de Tàpies en relació a temàtiques prioritàries dins de les nostres societats, així com de les diferents comunitats que la conformen.
El cicle, format per tretze trobades que tindran lloc a la Fundació, convidarà a fer presents les paraules i el pensament de l’artista gràcies a la participació de persones provinents d’àmbits professionals diversos i de diferents generacions.
En el pensamiento y el arte oriental, Tàpies siempre vio una modernidad que, por él, se asemeja a la esencia de las vanguardias: la voluntad de cambio y de ruptura, el valor del proceso y de la imperfección son algunos de los aspectos que el artista identificaba en las culturas orientales como ideas a seguir. El espíritu de los pueblos orientales encaja con la concepción del arte de Tàpies que, según el artista, debía servir para avivar la imaginación de los espectadores, liberarles la mente y combatir su alienación. Ricard Bru y Nana Shimomura tomarán las ideas de Tàpies como punto de partida para debatir la vigencia de Oriente en el presente occidental actual: desde las miradas fetichizadoras hasta los fenómenos hacen del pop coreano, pasando por la fascinación por el japonismo a lo largo de la historia de Cataluña.