agenda

Jornada de xerrades-intervencions. Un desordre distint

En el context de l’exposició Un desordre distint, els investigadors Diego Falconí Trávez i Elena Castro Córdoba, així com la performer Feña Celedón, faran una sèrie de conferències que permetran reflexionar sobre qüestions relatives a les temporalitats sexodissidents, la fantasmagoria i la necropolítica vinculada al recinte on hi ha La Capella o la pràctica del drag com a estratègia per desmuntar el gènere.

“El temps sodomitandí”, per Diego Falconí Trávez

El temps sodomitandí” és una proposta teòrica que intenta explicar la complexitat espaciotemporal de certes subjectivitats sexodissidents en espais marcats per la colonialitat. En aquesta conferència es busca posar en diàleg alguns textos i idees procedents dels Andes amb l’exposició Un desordre distint.

Diego Falconí Trávez és un advocat especialitzat en drets humans i doctor en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. Les seves àrees d’estudi són el gènere, les sexualitats, les teories descolonials, els estudis andins i les dissidències sexuals.

“Entrar, sortir, romandre”, per Elena Castro Córdoba

Aquesta xerrada visitarà part de la memòria que envolta el context de La Capella. Per fer-ho, s’aturarà en documents i fotografies de l’arxiu de l’antic Hospital de la Santa Creu, espai que va contenir l’alè vital i mortal dels malalts de Barcelona i que ens permet continuar convocant les presències i absències a través de l’exercici de recordar la matèria fantasmal que ens envolta i ens posa en con-tacte amb el passat.

Elena Castro Córdoba és doctora en Estudis Feministes i de Gènere per la UCM. La seva tasca de recerca gira entorn dels feminismes contemporanis i la seva interrelació amb l’estètica i entorn de les polítiques temporals i d’arxiu.

“La pràctica artística del drag. Descolonitzar el gènere”, per Feña Celedón (Norma Mor / Muerte a la Norma)

Feña Celedón, més coneguda com a Norma Mor / Muerte a la Norma, activista i performer drag, presenta una ponència performativa a través del transformisme o drag en què compartirà amb el públic eines pràctiques per entendre com la tecnologia drag pot ser una proposta per desconstruir la idea del gènere imposada per les lògiques colonials.

La performance drag o transformisme va sorgir com un element dramàtic durant la segona meitat del segle xix, destinat a fer una projecció còmica i satírica de les nocions socials sobre el comportament i principalment caracteritzat per l’exageració dels rols de gènere. El drag ens permet distanciar-nos de les normes, com el sistema binari de gèneres, el fet de ser blanc, el fet de ser capaç i l’heteronormativitat. (Des)fent les normes, el drag proposa imatges en què es pot imaginar el futur i viure’l en el present a través de la performativitat.

Entrada lliure

Jornada de xerrades-intervencions. Un desordre distint
Amb el suport de:
En col·laboració amb: