Live coding amb Toplap Barcelona
El live coding és una pràctica escènica i una tècnica de creativitat centrada en l’escriptura en temps real de codi font i l’ús de programació interactiva, és improvisar i formalitzar en públic. Els live coders exposen i modifiquen en temps real el programari generant música i/o imatges, mentre la manipulació del codi es projecta per permetre veure el procés: els nostres pensaments! El live coding es fa servir en molts gèneres musicals, i pels elements que el componen -art, ciència i tecnologia- configura també un discurs social i polític.
El live coding s’organitza dins una comunitat global anomenada TOPLAP amb seus locals a diversos llocs arreu del món. La comunitat local s’anomena TOPLAP Barcelona.
El principi del live coding de compartir la pantalla de l’intèrpret i, per tant, els processos de creació de la música i els visuals, desafia les narratives comunes d’autoria i propietat impreses en la indústria de l’art. Els live coders sovint aprenen nous trucs i tècniques veient com ho fa algú altre. Juntament amb l’àmplia disponibilitat de programari lliure i de codi obert per al live coding i els múltiples canals i maneres d’intercanvi d’informació que existeixen dins de la comunitat, això també desafia les concepcions tradicionals de producció creativa on algú és propietari dels drets de la producció final de l’obra (Knotts and Paz, 2021).
Els algoraves s’inspiren en la idea de persones anònimes tocant per a multituds anònimes, col·lapsant jerarquies i caps de cartell. El live coding no pretén ser el futur de la música electrònica, sinó més aviat una comunitat diversa oberta a tothom que s’involucri en el live coding i els seus principis comunitaris.