Pintures 1983-1994. Xavier Grau
La Galeria Miguel Marcos té el plaer de presentar l’exposició de Xavier Grau, Pintures 1983–1994, amb una cuidada selecció d’obres realitzades durant un dels períodes més significatius de l’artista.
Aquesta mostra suposa, no sols un recorregut per una dècada clau en la trajectòria de Xavier Grau (Barcelona 1951 – 2020), sinó també una celebració de la llarga i fecunda relació entre l’artista i la galeria.
Des de l’any 1983, la galeria ha acompanyat de manera constant l’evolució artística de Grau, brindant-li suport a través de nombroses exposicions a les seves seus de Saragossa, Madrid i Barcelona, així com mitjançant la participació en destacades mostres institucionals, com Xavier Grau, Pintures 1981–1996, al Centre d’Arts Santa Mònica de Barcelona (1997), comissariada per Enrique Juncosa, i Celebració de la pintura, al Monestir de Veruela de Saragossa (2008), amb comissariat a càrrec de Juan Manuel Bonet.
La pintura de Grau està estretament vinculada a les manifestacions pròpies de l’Escola de Nova York, i en particular a Willem de Kooning o Philip Guston, oferint un llenguatge pictòric que a simple vista ens acosta a una obra directa i espontània, sense obstacles, articulant tots els espais i els volums a través de gestualitats i d’un cromatisme lliure i sense lligams.
Impulsor d’El Grup Trama —format per ell mateix, José Manuel Broto, Javier Rubio, Gonzalo Tena i l’escriptor Federico Jiménez Losantos—, Xavier Grau és considerat un dels principals representants espanyols de l’expressionisme abstracte.
Tècnicament, en aquesta mostra s’hi percep el desig d’aprofundir en la successió i l’amalgama de capes que caracteritzen l’obra de Grau, mitjançant superposicions construïdes a base de transparències, matisos i veladures difuminades.
Aquest procés genera el misteri singular d’un aparent caos i desmesura, que acaba donant lloc a tensions pictòriques d’una gran intensitat. La seva obra forma part de destacades col·leccions i institucions públiques com la Col·lecció d’Art Contemporani “la Caixa” (Barcelona), el MACBA —Museu d’Art Contemporani de Barcelona—, el MNCARS —Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia (Madrid)—, o la Col·lecció d’Art Banc Sabadell, entre moltes altres.
En el context actual, revisitar aquestes pintures significa reconnectar amb un llenguatge pictòric vibrant, carregat de tensió, color i llibertat expressiva. L’exposició posa de manifest la vigència d’una obra que desafia el pas del temps i conserva intacta la seva potència formal i emocional.
