Com parlem del que no es veu? Dues investigacions punteres sobre l’aire a debat Amb Abelardo Gil-Fournier i Nerea Calvillo
Diàleg entre l’arquitecta i investigadora Nerea Calvillo, autora de “Aeropolis. Queering Air in Toxicpolluted Worlds” (Columbia Press, 2023), i l’artista i investigador Abelardo Gil-Fournier, coautor de “Living surfaces” (MIT, 2024).
“Living surfaces” és una investigació de l’estètica i visualitzacions de superfícies planetàries des d’una perspectiva experimental de la teoria dels mitjans. I si cada vista, cada illa, de fet, cada característica geogràfica de la Terra, pogués ser vista com un objecte d’art? A Living Surfaces, Abelardo Gil-Fournier i Jussi Parikka exploren com la superfície de la Terra, al llarg dels dos darrers segles, s’ha conegut i s’ha percebut com un entorn d’imatges.
Com podem conèixer l’aire? “Aeropolis: Queering Air in Toxicpolluted Worlds” ofereix un marc especulatiu i interdisciplinari per reorientar els conceptes comuns de la contaminació de l’aire i l’aire com a matèria “allà fora”. Aeropolis s’oposa als règims de gestió de l’aire que, en última instància, funcionen per mantenir els models dominants de creació del món que depenen de formes d’exclusió i desigualtat i proposa que l’aire sigui pensat com una ciutat, per unificar les seves imbricacions socials, culturals, polítics i ecològiques.
Activitat vinculada a l’exposició “Apories sobre l’aire”.. En col·laboració amb el Centre Cultural La Mercè