Transitar La Quema
Extramurs és un projecte artístic del Museu Tàpies que concep la ciutat com un espai d’intervenció i mediació. Amb un enfocament multidisciplinari i plural, es fonamenta en tres grans eixos conceptuals: el diàleg interinstitucional, el diàleg amb l’espai públic i el diàleg amb el medi ambient.
Elena del Rivero és l’artista convidada a participar en el projecte artístic Extramurs 2025, sota el comissariat de Mateo Feijóo. Aquest projecte es desplega a partir d’un intens treball de recerca i producció col·laborativa al voltant de la crema de les primeres obres de l’artista com a gest de sanació. Així, aquesta edició aprofundeix en les connexions entre la memòria històrica i personal, les narratives interurbanes en diàleg amb l’entorn i les pràctiques artístiques contemporànies, i destaca, una vegada més, el potencial de l’art com a vehicle per a la reflexió i el canvi social.
Transitar La Quema parteix d’una acció inicial desenvolupada en un poble gallec de la comarca de A Baixa Límia, en el marc de les accions impulsades per A Casa do Pozo. Aquest procés va ser documentat a través d’imatges i enregistraments sonors que han estat clau en la configuració del projecte actual. Les obres van ser cremades a l’octubre de 2024, després d’haver estat exposades a cases i espais del poble. Aquesta acció explora temàtiques com la destrucció simbòlica, la purificació i la renovació, elements que s’articulen en diàleg amb els espais urbans i arquitectònics que seran intervinguts a Barcelona.
Les instal·lacions concebudes per Del Rivero com a part del projecte Extramurs, en col·laboració amb estudiants d’EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona, es mostraran a la façana i a l’interior del Museu Tàpies, al Centre d’Art La Capella, la Basílica de Santa Maria del Pi, als jardins del Teatre Grec, a Galeria Senda i a Loop Barcelona, entre d’altres. L’exposició inclourà fotografies, collages, objectes i un rètol lluminós. La cartografia d’aquests espais intervinguts convidarà a reflexionar sobre la resiliència de les estructures humanes i socials, així com sobre el diàleg entre passat i present, posant en evidència les tensions i continuïtats que defineixen la història en la construcció de la ciutat contemporània.
El programa públic de Transitar La Quema inclourà el concert de campanes L’espai alliberat de Llorenç Barber, amb la col·laboració d’estudiants de l’ESMUC i del Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Aquest concert tindrà lloc el 8 de juliol a les 20 h en el marc del Festival Grec, com a acte inaugural del projecte. A més, durant el Festival Loop es projectarà un cicle audiovisual que inclourà la projecció de la pel·lícula O carro e o home (1940) d’Antonio Román i Xaquín Lorenzo, i un documental de nova creació sobre Transitar La Quema, dirigit per Improfilms, coproductors de l’audiovisual juntament amb A Casa do Pozo i The Paraclete. La presentació del documental comptarà amb la presència de l’antropòloga Cristiana Bastos.
