JORNADA “CINÈTIQUES DEL TREBALL”
DISSABTE 5 D’ABRIL
Sant Andreu de Palomar / Centre Cívic Sant Andreu
MATÍ
12:00-14:00 – Ruta “Cinètiques del treball” – Ruta per Sant Andreu de Palomar
Quins vincles hi ha entre els antics cinemes de Sant Andreu, la gentrificació i la precarització laboral? Com podem enfrontar la privatització voraç dels nostres barris i l’expulsió dels habitants? Quines experiències d’organització i resistència del passat ens poden inspirar a imaginar un futur diferent per a les nostres comunitats? Aquesta ruta, concebuda col·lectivament al costat de l’equip de recerca de Cinètiques del treball, proposa un recorregut pel barri de Sant Andreu per reflexionar sobre el model de ciutat capitalista i reivindicar el nostre dret a habitar-lo. No es tracta d’un trajecte amb una linealitat històrica, sinó d’una trama, una xarxa d’experiències, llocs i temporalitats que ens convidi a qüestionar, activar i resignificar el nostre present urbà.
Punt de trobada: Rambla de Fabra i Puig 30 (antics Cinemes Odeón)
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia a https://forms.gle/GK9txAMJVjYQBsmV9 o escrivint a cineticasdeltrabajo@gmail.com
TARDA
PROJECCIÓ + TAULA DE DEBAT
18:30 – Projecció Bliss Point (Gerard Ortín), 2023 (26 min – Itàlia, Regne Unit i Espanya)
Bliss Point ens submergeix en l’accelerat ritme del subministrament d’aliments mitjançant nous processos tecnocapitalistes. La pel·lícula ens endinsa a l’interior de cuines fantasma, platós de publicitat o magatzems gestionats per IA. Un repartidor recorre la ciutat en una bicicleta elèctrica fins a arribar a un contenidor industrial on es cuinen hamburgueses. En un magatzem, robots controlats per algorismes processen cistelles de la compra de forma automatitzada, mentre que en un laboratori s’imprimeixen filets vegans en 3D. Partint del concepte de palatabilitat òptima, Bliss Point revela les relacions entre l’automatització i el treball humà, i les formes en què s’entrecreuen l’estètica i la política del menjar. Al costat de Future Foods (2021) i Agrilogistics (2022), completa una trilogia sobre règims alimentaris escòpics.
*Escrit per Beatriz García-Velasco per a Tate Modern’s screening The Politics of Food
19:00 – Xerrada “Nous curros, velles lluites: la ciutat en disputa”
Amb la participació de:
· Felipe Corredor – Doctor en Psicologia Social i professor associat de la UOC. Exrider de Deliveroo a Barcelona. Portaveu de Riders x Derechos.
· Nuria Soto Aliaga – Periodista, investigadora predoctoral en Antropologia Social de la UB. Exrider de Deliveroo a Barcelona. Portaveu de Riders x Derechos. Sòcia fundadora de Mensakas.
· Juan de Andrés Arias – Artista i investigador predoctoral de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Complutense de Madrid. El seu treball artístic se centra en la digitalització en el marc del capitalisme de plataformes i la silicolonització.
· Nancy Garín + Antoine Silvestre (Espectros de lo Urbano) – Grup de recerca i producció multidisciplinar que proposa fonaments d’anàlisi sobre allò urbà, tant en qualitat d’aliat privilegiat dels processos predadors del capitalisme i del neoliberalisme, com d’espai i objecte de lluita social.
Lloc: Centre Cívic Sant Andreu – Sala teatre
Activitat gratuïta sense inscripció prèvia, fins a completar aforament
Organitza i modera: Antonella Medici
Coordina: Sant Andreu Contemporani, Ajuntament de Barcelona – Districte Sant Andreu
Col·labora: Centre Cívic Sant Andreu, CEII, Mensakas, Riders X Drets, Lumbung Press