POST-FUNCIÓ: ZEITPORTRÄTS AMB Valentina Gaia Lops
VALENTINA GAIA LOPS. Artista transdisciplinari, investigadori i mediadori. Després de més d’una dècada a Irlanda, actualment viu i treballa a Barcelona, on desenvolupa una pràctica centrada en l’art participatiu. La seva feina activa espais de trobada i experiència, posant en el centre la força poètica i política del procés artístic col·lectiu. A través d’una metodologia transdisciplinària que entrellaça arts visuals, dansa, fotografia i performance, entén l’art com una eina de transformació social, situant les cures al cor de les seves propostes.
És fundadori de Liberarte, amb seu al Centre Cívic Can Verdaguer, un espai de recerca participativa basada en les arts on treballadors culturals i comunitats locals intergeneracionals comparteixen sabers i vivències, activant processos des del fer artístic col·lectiu.
Co-coordina el projecte Cossos en escolta: l’art com a espai agencial per a la creació de trobades i experiències, amb el qual ha participat en el programa Unzip 22 i desenvolupat una sèrie de projectes participatius, com ara l’ocupació de la Fabra i Coats en el marc del festival FAACCC 2023, així com al programa EnResidència, que impulsa processos de creació contemporània en instituts públics d’educació secundària de Barcelona.
Crea el laboratori De la imatge al cos al Centre Cívic Barceloneta, un espai setmanal de creació que proposa una aproximació a les arts experiencials des d’una perspectiva neurodivergent, transfeminista i interseccional, prioritzant la convivència, les cures i els ritmes no normatius.
És mediador* del Grup d’Acció Creativa (G.A.C.) dins del programa juvenil EixJove, i forma part de Corso, un col·lectiu de recerca participativa i mediació amb qui desenvolupa una residència a la Fabra i Coats centrada en la relació entre art, salut i territori.
Actualment participa en el cicle expositiu Temporals amb l’obra Noves Vies, una instal·lació interactiva que es pot visitar al Convent de Sant Agustí fins al 4 de juliol de 2025, i que aprofundeix en la cruïlla entre art, territori i comunitat.
