info@graf.cat
Tot va començar embarcades en un tren.
Mirant cap endarrere, en un exercici arbitrari de memòria, Ruta de autor va néixer pel nostre desig de caminar, d’habitar les ciutats a partir de diferents disciplines (art, literatura, psicogeografia…). Cada vegada que ens movíem ens feia falta fer-nos amb l’espai, posar les nostres notes al peu. Rebotades pels fulletons de turisme i les històries oficials, que generalitzen i multipliquen tòpics, vam decidir crear els nostres propis itineraris. Inicialment el format que més ens cridava l’atenció era una llibreta de notes. Les publicacions sempre ens han interessat per ser una manera de formalitzar experiències. Però, per falta de recursos, vam deixar la idea a un costat. Temps després ens vam adonar que podíem començar pels recorreguts i després ocupar-nos de la publicació, i va ser així com el caminar es va convertir en el punt de partida.
Vam deixar la paraula escrita per a rescatar l’oralitat i els passos. Vam començar a desenvolupar diverses rutes i a col·laborar amb diferents institucions. La primera ruta va ser un recorregut pel sud de Veneçuela, específicament en Canaima.
Foto: Aymara Arreaza R.
Ens vam proposar rastrejar els viatges dels catalans que van fer expedicions en aquesta zona; les seves relacions amb aquest territori, la cobdícia de l’or, les seves travessies per rius i muntanyes, les seves anades i tornades. Un any després continuem aprofundint en la relació de Barcelona amb Amèrica i ens endinsem llavors en les inversions i els transvasaments de capitals dels qui van fer fortuna en llocs com Cuba, Xile, de nou Veneçuela, Mèxic… i que, passats trenta anys, van tornar a la Península i es van instal·lar en la capital catalana, on van participar amb les seves inversions en el creixement de la ciutat.
En aquesta ruta dels indians que hem estat fent des de l’any 2014, caminem des de Pla de Palau fins a les Rambles, un exercici crític que interpel·la monuments i elements del paisatge urbà. En les més de vuitanta sortides que hem activat amb aquest itinerari, destaca el despertar d’unes certes amnèsies respecte a les històries colonials. Hem corporeitzat altres maneres d’acostar-nos a la ciutat i hem creat nous relats que ens han permès articular altres perspectives, una manera de generar desplaçaments i confeccionar espais híbrids, de resistència.
Foto: Dani Cantó.
D’altra banda, també hem desenvolupat recorreguts pel front litoral, en els vessants del riu Llobregat, la superilla del Poblenou, el Carmel…
Foto: Ramon Ruaix Prat.
Actualment estem treballant en una proposta que enllaça amb un esdeveniment que sempre havíem volgut abordar. Es tracta de l’Exposició Universal de Barcelona de 1888. Ens ocupem d’algunes de les activitats d’oci promogudes en aquest esdeveniment. Amb aquesta proposta busquem desmuntar la falsa creença que la visió universalista i des de les altures permet aconseguir la totalitat, tancar el cercle.
–
Text de Ruta de autor per a GRAF. Ruta de autor són Aymara Arreaza R. i Lorena Bou Linhares.
Aquesta ruta forma part d’una sèrie de cinc en que participen altres quatre artistes i que s’aniran publicant en els pròxims mesos. Ruta de autor ha seleccionat quatre treballs que aborden les perifèries de Barcelona: les infraestructures d’Internet (Mario Santamaría), el jardí colonial (Agustín Ortiz Herrera), la gentrificació artística (Zaida Trallero) i el present sense casa (Leonor Urdaneta). Us convidem a llegir, caminar i continuar atents.