Produccions

Ruta Raval(s)


Raval(s). Fet per la gent del barri.

 

El Festival Raval(s), amb més de vint anys de trajectòria, és un procés de creació sociocultural i artístic impulsat per més de 100 entitats, associacions, centres culturals i educatius, col·lectives, agrupacions i serveis públics del barri del Raval. Un dels objectius principals és promoure el treball en xarxa i la participació del veïnat per donar resposta de manera col·lectiva, a través de l’art i la cultura, als reptes i objectius comuns que tenim com a territori.

Es configuren espais de treball amb les entitats del barri, que són co-impulsores d’aquest procés dinamitzat des de Tot Raval. I al novembre, a través del festival, es fa una obertura de totes les propostes desenvolupades, en les quals es visibilitza l’enorme pluralitat del barri.

En aquesta ruta proposada per GRAF, trobareu els relats que ens han compartit persones vinculades a les propostes del Festival Raval(s) d’aquesta edició. Una mostra d’un teixit de barri molt més ampli, que manté una activitat amb molta vida durant tot l’any.

 

Artifici(s) – Plaça de la Gardunya.

Doncs just ha coincidit que al març ens vam mudar al barri del Raval i aquest mateix any Raval(s) ha obert per primera vegada una comissió del programa anomenada Artifici(s), que consisteix a cocrear entre espais artístics i artistes del barri una acció conjunta a l’espai públic.

Des de Cordova vam convidar Cácerin Houc, una ballarina a qui vam veure performar per primer cop al festival Furiasia del CCCB el 2022. Per a aquesta primera edició d’Artifici(s), vam coorganitzar l’esdeveniment Narratives en migració juntament amb Revive Social Art Project, amb l’artista Sagrada y Migratoria, i L’Occulta, amb l’artista Vhandha. La Cácerin va presentar una performance de 25 minuts en què mescla diversos estils de dansa, com ara hip-hop, heels i kathak, per parlar de la seva pròpia experiència com a filla de migrants. La performance es divideix en diverses estacions, en què l’artista travessa processos com ara adaptar-se vs. resistir-se, el dolor, la vulnerabilitat i l’empoderament. La peça també inclou diversos canvis de vestuari, amb peces creades específicament per a l’obra per Sebastián Guzmán, així como una secció en què la música s’atura del tot i només sonen els ghungroos que la Cácerin porta lligats als turmells, amb un resultat brutal.

– Jonah Kawri Ramírez Sturzenegger (coordinador de Cordova) –

 

L’experiència que he viscut —que l’associació Revive ha viscut— és una unió entre artista i espai. És una col·laboració de tres artistes a tres espais que s’uneixen per crear un esdeveniment, de manera que l’experiència ha girat entorn de com creem alguna cosa junts. I aquesta és l’experiència i això és el que es vol generar, i això és el que estàs veient ara. I, personalment, és el que també he estat desitjant, perquè som tantes entitats, tants espais, tantes associacions, tants col·lectius artistes amb aquesta necessitat, tots en la mateixa lluita però batallant tots sols. I va ser com: «No, unim-nos. Vejam, si jo estic en la mateixa situació que tu, què fem per crear alguna cosa junts.»

Al començament va ser difícil, no sabíem ni com ni què, perquè estem acostumats a fer coses individuals, a part dels altres. En canvi, ara estem com: «Ah, és veritat, ens podem unir!» És impressionant de debò, ens estàvem donant cops de cap sense adonar-nos que en el fons és molt fàcil.

– Mercedes de Jesús (Revive Social Art) –

 

Artifici(s) és un punt de trobada d’entitats culturals del barri, artistes i espais que busquen, precisament, acostar al públic tot allò que succeeix i les coses que es van donant al barri. Va néixer d’un procés col·lectiu en què conjuntament es van decidir tant la temàtica com les activitats que s’organitzarien, i tot al voltant de les narratives migrants, que va ser com el lema d’aquest punt de trobada. A més, pròpiament a Artifici(s) hi ha un taller de pintura tèxtil, una performance de dansa contemporània, una instal·lació de pintura en tela i, per acabar, un dj set d’una artista femenina. Això és una mica Artifici(s).

Es va concebre com un punt de trobada per a persones migrants, tenint en compte que al barri hi ha una gran quantitat d’aquesta població. Però realment pretén acostar-se a qualsevol persona que se senti amb la llibertat de venir, pintar, gaudir i conèixer una mica més totes les activitats culturals.

– Mishelle Maldonado Hernández (Cooperativa Cultural l’Occulta) –

 

Aquesta tarda us convidem a contemplar i a impregnar-vos de la visió de tres artistes, tres ponts que venen directament d’un altre paisatge, d’una altra música i d’un altre caminar. Volem compartir aquesta estranyesa amb vosaltres, ens volem sentir part, pertànyer, sense deixar de banda la nostra identitat, sense callar les històries de la nostra terra. Volem posar en evidència com floreix la diversitat i com de bé ens fa si estem disposats a rebre-la, sense prejudicis, sense temor.

Avui ens trobem aquí, al Raval, animant-nos a donar d’això nostre, havent travessant el desafiament, feliç o trist, però desafiament al capdavall, que suposa migrar. Sigui escollit o no, sigui una decisió o un dubte permanent, migrar sempre és un desafiament, un tornar a començar, un no entendre i resignar-se, un carregar-se de paciència per fer camí, per seguir imaginant com podria ser diferent, com podria ser millor.

Ser avui aquí és honrar el lloc d’on venim, però també on estem aturats. Aquesta també és la nostra llar, amb tota la responsabilitat que això implica.

Estem molt agraïdes de poder realitzar aquest esdeveniment, que té alhora caràcter de celebració i de ritual, amb un dol a dins i la mirada cap endavant, cercant nous horitzons i nous colors.

– Manuel Bergallo alias Vhandha (artista convidat) –

 

Ruta de Dones Emprenedores del Raval – (Projecte Raval Viu del Centre Cívic Drassanes).

 

Al Centre Cívic Drassanes, en el marc del projecte Raval Viu, treballem per donar a conèixer experiències inspiradores al nostre barri, amb una atenció especial al 25N, i en el Festival Raval(s) vam programar un circuit de dones emprenedores que superen barreres en àmbits majoritàriament masculins. Es va organitzar una sortida per descobrir el treball d’aquestes dones en oficis artesanals, i la primera parada va ser el Taller de Forja, una feina en què la creativitat i l’habilitat manual s’uneixen per transformar el metall. L’experiència va captivar els participants, molts dels quals van expressar sorpresa i admiració per la destresa i la dedicació necessàries en aquest ofici. A continuació, vam visitar el taller Dones Fusteres, un espai on aquestes professionals desafien estereotips treballant amb fusta i demostrant que les competències no tenen gènere. Per acabar, vam conèixer Creadoness, un projecte que tracta diverses vessants de la vida i la lluita de les dones migrades en la seva adaptació i en la seva reivindicació de drets. Creadoness ofereix una plataforma de suport i reconeixement per a aquestes dones, tant en l’àmbit laboral com per defensar unes condicions dignes.

Aquesta sortida ha estat una oportunitat única per reconèixer i visibilitzar l’empenta de les dones del Raval, dones que impulsen canvis i inspiren la comunitat. Amb projectes com Raval Viu, seguim apostant per l’intercanvi d’experiències i la connexió entre veïns i veïnes del Raval des de la diversitat i la inclusió.

– Rosa Cadevall (coordinadora del Centre Cívic Drassanes) –

 

Presentació del pòdcast «Espai la Talaia» – Fundació Surt.

La jornada va ser un veritable èxit i va estar plena de moments emotius i reflexius. El pòdcast se centra en les vivències de dones migrants a Barcelona, a les quals ofereix una plataforma perquè les seves històries siguin escoltades i valorades. Durant la presentació, vam tenir l’oportunitat d’escoltar algunes de les dones que van participar en el pòdcast, les quals van compartir les seves experiències, desafiaments i esperances en aquesta ciutat vibrant i diversa. A més, es van dur a terme debats enriquidors sobre la importància de la inclusió i la diversitat en la nostra societat.

– Annalisa Spinazzola (Tècnica de Dones Migrades, Coordinadora Xantal Genovart, Fundació Surt) –

 

Putiruta – Ruta per la putibarcelona trans.

Soc Violet Ferrer i com a dona trans decideixo fer aquesta Putiruta per denunciar les violències i parlar d’aquella Barcelona dissident de què ningú parla. Perquè des del segle xvii, en què comença la Putiruta, veureu l’impacte de la puteria a Barcelona. No es concep l’expansió de Barcelona, ni la vida dels barris, sense les putes. Però, així i tot, hem estat esborrades de la història i hem estat desdenyades. Llavors, noia, si vols saber coses de putes, com refranys o coses així —«Puta mullada, puta folrada», que és un refrany molt del carrer—, si vols saber coses de la historia, per què un xaper es diu xaper, i un munt de coses que fliparàs, que és fantasia pura, des de la història, des de la denúncia, passaràs la millor tarda!

De fet, la ruta d’avui, d’aquesta tarda, ha estat meravellosa: la gent estava implicada, jo estava hipnòtica parlant, i sobretot hi ha hagut moltes coses que els han sorprès. Al final es tracta d’això: com que les putes no parlem, es crea un imaginari col·lectiu i tots n’estirem, perquè al final el cervell pren aquest tipus de dreceres. A falta de referents, em valc de l’imaginari col·lectiu. Doncs bé, si realment voleu escoltar la veu d’una puta en primera persona, veniu a la Putiruta. Us parlaré del que és el carrer, de la prostitució de pis i de coses que no han canviat en segles. No podem continuar així!

– Violet Ferrer (actriu i tècnica d’igualtat, creadora i dinamitzadora del projecte Putiruta) –

Aquesta Ruta és fruit d’una col·laboració de Santa Mònica i GRAF amb Tot Raval. Els equips de Santa Mònica i GRAF entrem en diàleg a partir del recorregut proposat a l’exposició Després del vendaval, que reuneix set col·lectives que travessen, amb les seves pràctiques polítiques i poètiques, zones invisibilitzades on s’exerceixen violències sistèmiques i es menyspreen drets. Des d’aquestes mirades i reflexions compartides ens plantegem fer un recorregut per algunes de les propostes del Festival Raval(s), propostes que interpel·len a la creació contemporània, a la dedicació i els oficis, al teixit de barri, a la sostenibilitat, la resiliència i el suport mutu.

 

*Traducció i correcció dels textos per La correccional- serveis textuals

 

Amb el suport de:
En col·laboració amb: